the|2020年高考英语听力试题、原文及答案解析(精校版)( 二 )


Text 2 修理电视机;36词
2. What did Carl do?
A. He designed a medal.
B. He fixed a TV set.
C. He took a test.
【解析】推理判断题 。 根据女士的话"I don't know how you did it, Carl! But the TV works
beautifully now."可知 , 女士表示电视机现在工作得很好 , 她很惊讶Carl是怎么做到的 , 故选B 。
【重点词句】beautifully:很好;令人满意地
Text 3 裁剪衣服;36词
3. What does the man do?
A. He's a tailor.
B. He's a waiter.
C. He's a shop assistant.
【解析】推理判断题 。 根据女士的话"Well, the sleeves of this jacket are too long. Can you make them shorter?"和男士的话"Let me take a look. Okay, I can do it for 20 dollars."可知 , 女士的夹克袖子太长 , 想让男士裁短 , 男士表示同意并收取20美元的费用 , 由此可推断男士应该是一名裁缝 , 故选A 。
Text 4 航班延误;36词
4. When will the flight arrive?
A. At 18:20.
B. At 18:35.
C. At 18:50.
【解析】推理判断题 。 根据男士的话"Well, it's due in at 6:20 p.m. But the announcement said just now that it has a 30-minute delay because of the bad weather."可知 , 该航班原本应该在下午6点20分到达 , 但是广播通知由于天气原因航班延误了30分钟 , 即在下午6点50分到达 , 故选C 。
【点拨】
①题干中的arrive是材料中get in的同义转述;
②考生需要听出材料中due in at这三个词之间的连读 , 这是解题的关键;
③答案未使用材料中的十二进制表达法 , 而是换算成二十四进制 , 需要学生进行简单的推理 。
【重点词句】a 30-minute delay: 延迟30分钟
Text 5 请教老师;45词
5. How can the man improve his article?
A. By deleting unnecessary words.
B. By adding a couple of points.
C. By correcting grammar mistakes.
【解析】推理判断题 。 根据女士的话"The language use is good and the main points are covered. There's just too much repetition. You could have said everything within two pages."可知 , 女士认为男士的文章语法正确 , 要点全面 , 但有太多重复内容 , 男士本可以在两页纸内写完全部内容 , 因此 , 男士应删掉不必要的语句来改进自己的文章 , 故选A 。
【重点词句】
You could have said everything within two pages.
你本可以在两页纸内写完全部内容 。 (而实际上男士写了太多 , 他应删除一些不必要的语句 。 )
Text 6 谈论周末生活;64词
6. What does Bill often do on Friday night?
A. Visit his parents.
B. Go to the movies.
C. Walk along Broadway.
【解析】事实细节题 。 根据男士的话"I often go to the movies with friends on Friday night."可知 , 男士(Bill)周五晚上经常和朋友一起去看电影 , 故选B 。
7. Who watches musical plays most often?
A. Bill.
B. Sarah.
C. Bill's parents.
【解析】推理判断题 。 根据女士的话"I love seeing musical plays on Broadway with my friends. Have you been to many?"以及男士的回答"Not really. I saw one when I moved to New York and another when my parents came to visit, but none ever since."可知 , 女士喜欢和朋友去百老汇看音乐剧 , 而男士只看过两次 , 一次是搬到纽约时看的 , 另一次是和父母一起看的 , 所以最常看音乐剧的最有可能是女士 , 故选B 。
Text 7 打电话留言取消会议;59词
8. Why does David want to speak to Mike?
A. To invite him to a party.
B. To discuss a schedule.
C. To call off a meeting.
【解析】事实细节题 。 根据男士的话"I'm calling to cancel a meeting we scheduled for this afternoon."可知 , 男士打电话是为了取消原定于今天下午的会议 , 故选C 。
【点拨】call off是对cancel的同义转述 。
9. What do we know about the speakers?
A. They are colleagues.
B. They are close friends.
C. They've never met before.
【解析】推理判断题 。 根据对话中男士打电话要找Mike , 女士说Mike不在 , 问男士是否可以留言 , 及对话最后女士的问话"Could I have your name again?"和男士的回答"Certainly. It's David Stone."可知 , 女士不知道男士的名字 , 因此他们之前应该从来没见过面 , 故选C 。
Text 8 购买摄影机;155词
10. What kind of camera does the man want?
A. A TV camera.
B. A video camera.
C. A movie camera.
【解析】事实细节题 。 根据女士的话"Can I help you, sir?"及男士的回答"I am thinking of a video camera."可知 , 女士问男士需要什么帮助 , 男士说想要一款相机 , 然后女士介绍了相机的种类 , 男士回答想买一款视频摄像机 , 故选B 。


推荐阅读